Morgenfrue

Morgenfruens historie

Morgenfrue er en slægt i kurvblomstfamilien med omkring 20 arter udbredt i Middelhavsområdet og Mellemøsten. Morgenfrue er en vigtig blomst i visse religiøse ceremonier i Nepal, og bliver brugt til at dekorere hinduistiske templer i Indien.

Morgenfrue har siden middelalderen været dyrket i Danmark som lægeplante, og er i dag almindelig som enårig sommerplante. Den har en lang historie i lægekunsten, hvor den er blevet brugt både udvortes i salver, cremer og omslag og indvortes i form af te.

Det danske ord morgenfrue er en omdannelse af fro (tidlig) om en blomst med morgenrødens farve. Morgenfrue var kendt og blev benyttet af oldtidens grækere og romere især for sin hudplejende og betændelseshæmmende virkning. Planten blev før i tiden også kaldt “Vor Frues blomst”, “Jomfru Marias Pung” eller “Marieblomst” og på engelsk: “Marygold”. Morgenfruen er sikkert blevet tilegnet Jomfru Maria, fordi den blomster på alle de specielle dage, hvor man fejrede noget, der havde med Jomfru Maria at gøre. Blomsten kan sammenlignes med en sol, og den kan derfor bruges som strålekrans i glorien over Marias hoved.

 

 

Ifølge aromaterapeuter er morgenfrue virksom ved følgende tilstande i:

Psyke: Fremmer spirituelle drømme – trøster den sørgende – giver visioner.

Kroppen: Irriteret og betændt hud – sår og hudafskrabninger – små forbrændinger – solskoldning – acne –  udslet – svampeinfektioner som ringorm, fodsvamp, og trøske – virus- og bakteriehæmmende – arp – bleudslæt – ømme brystvorter i forbindelse med amning – inflammation – øjenbetændelse – mellemørebetændelse – immun-stimulerende – beskytter huden mod UV-lys – underlivsbetændelse – kløe – hæmorider (smertereducerende) – sensitiv hud.

Duftmæssigt kan morgenfrue med fordel blandes med:

FrangipaniJasminCitronAppelsinLimeGrapeLemongrassRosmarinTimian.

Aroma: Intens, skarp og urteagtig duft.
Indeholder: carotenoider, triterpener, pentacykliske alkoholer loke faradol, anidiol, calenduladiol, heliantriol, flavonoider, isorhamnetinklycosider, plantesyrer og en række alkoholiske forbindelser.
Bemærk: Morgenfrue er en af de milde olier, der er velegnet til babyer og småbørn.
Husk altid at konsultere din læge ved fysiske eller psykiske symptomer. Aromaterapi skal ikke erstatte et lægebesøg, men blot være et supplement til en ansvarlig behandling.