Ylang ylangs historie
Navnet Ylang ylang stammer fra det filipinske “alang-ilang”, som betyder at “hænge og vifte” i vinden. Oprindelig hører det 20 meter høje træet hjemme i sydøstasien, og størsteparten produceres på Comorerne, Madagaskar og Réunion øerne.
Øboerne plukkede blomsterne fra træet og dyppede dem i kokosolie. På den måde fremstillede de salven “boori-boori”, der blev smurt på kroppen som middel mod feber og infektion, især i regntiden. Den blev betragtet som nærende og foryngende for huden, og blev også smurt i håret inden en svømmetur, for at beskytte mod saltvand.
Ylang ylang har længe været en af de vigtigste råmaterialer i parfumeindustrien, hvor den giver en blomsteragtig topnote til en ellers mat blanding. Plantens medicinske effekt blev først opdaget i begyndelsen af det 20. århundrede, hvor de franske kemikere Garnier og Rechler opdagede, at blomsten var effektiv mod malaria, tyfus og tarminfektioner, samt havde en beroligende effekt på hjertet.
Ifølge aromaterapeuter er olien virksom ved følgende tilstande i:
Psyken: For højt blodtryk på grund af sindsbevægelse – Rastløshed – Søvnløshed – Frigiditet – Impotens – Angst – Frygt – Bekymring – Irritation – Vrede – Isolation – Depression – Humørsvingninger – Beroligende – Genforener følelser med sensualitet – Elskovsfremmende – Mildner og centrerer sindet.
Kroppen: Malaria – Tyfus – Tarminfektioner – Sukkersyge – Forebyggelse af hårtab – Fedtet hår – Hjertebanken – God til alle hudtyper.
Duftmæssigt kan Ylang ylang med fordel blandes med:
Rose – Neroli – Palmarosa – Lavendel – Grape – Lime – Appelsin – Kamille – Sandeltræ – Bergamot – Vanilla